Történetek a boldog élethez Mosolykával és Sankóval

ÚGY ÉRZED SZERETVE VAGY?

Szeretetet adni, és kapni az egyik legszebb dolog a világon. Nem mindegy azonban hogy hogyan szeretünk. Vajon tudjuk, hogy a szeretteinknek, és számunkra melyik szeretetnyelv a legfontosabb?

Képzeld csak el, hogy a párod folyton ajándékokkal lep meg, de nem ér igazán hozzád. Egy idő után érezni fogod, hogy szeret? Nem igazán, ha számodra fontos az ölelés.

A szüleid szeretetnyelve az elismerő szavak, de te magadból kiindulva “csak” megöleled őket. Ami szintén nagyon fontos, és jó érzés, de számukra hiányozhat az elismerés, ahogy neked a párodtól az ajándékok mellett az ölelés.

Általában úgy szeretünk másokat, ahogy szeretnénk, hogy minket szeressenek, de ezzel nem minden esetben azt adjuk, ami a másiknak igazán jó érzést ad.

Ezért is jó tudni, hogy kinek mi az elsődleges szeretetnyelve, amit Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta több évtizedes praxissal fantasztikusan összeszedett, és mindegyik mellé egy szuper egy perces videó is, hogy szemléltesse.

Minőségi idő

A minőségi időt beszélők esetében semmi sem fejezheti ki úgy a szeretetet, mint a teljes, osztatlan figyelem. Az ilyen típusú emberek akkor érzik magukat igazán különlegesnek, és szeretettnek, ha tökéletes figyelemben részesülnek. Ez azonban „valódi” jelenlétet követel a másik féltől: a TV kikapcsolását, a villa, és kés letételét, a munkák, és feladatok elhalasztását. A külső zavarok, az elmulasztott találkozók, illetve a másik ignorálása rendkívül fájdalmas sebeket ejthetnek. Legyen szó zavartalan beszélgetésről vagy közösen végzett tevékenységről, az együtt töltött „minőségi idő” segítségével elmélyíthetjük másokhoz fűződő kapcsolatainkat.

Elismerő szavak

A tettek nem minden esetben mondanak többet a szavaknál. Ha valakinek ez a szeretetnyelve, akkor a váratlan dicséretek a világot jelenthetik a számára. A „szeretet” szó különleges helyet foglal el az életében, az érzés mögött rejtőző okok végighallgatása pedig megnyugtatják a lelkét. A sértések ennek köszönhetően könnyen sebet ejthetnek rajta, így nagyon nehezen felejti el őket. A kedves, és bátorító szavak azok, amelyek igazán éltetik.

Szívességek

A szívességek nyelvét beszélő egyén számára bármilyen olyan cselekedet sokatmondó lehet, amely megkönnyíti a ránehezedő terheket. A következő szavak bírnak hihetetlen erővel az ilyen típusú emberek számára: „Majd én megteszem helyetted!” A lustaság, a megszegett ígéretek, és azon tettek, amelyek még több feladatot eredményeznek, csupán azt erősítik meg bennük, hogy érzéseik – a másik szemében – mit sem számítanak. Olyankor érzik magukat valóban értékesnek, és szeretettnek, ha valaki szeretetből – nem pedig kötelességből – tesz nekik szívességet.

Ajándékozás

Nem, összekeverendő ez a fogalom a materializmussal!

Az ajándékozás nyelvét beszélő, attól a szeretettől, gondoskodástól, és erőfeszítéstől érzi magát különlegesnek, ami az ajándékozás mögött rejlik. Az ilyen típusú ember számára a tökéletes ajándék, és gesztus arról árulkodik, hogy a másik tudomást vesz róla, törődik vele, sőt annyira értékeli, hogy az ajándékozás minden fáradtságát, és áldozatát vállalja érte. Egy elfelejtett születésnap vagy gyorsan, és gondatlanul megválasztott ajándék, katasztrofális kimenetellel bírhat – ahogyan a mindennapi gesztusok hiánya is ugyanezt eredményezheti. Az ajándék a másik szeretetének, és odaadásának gyönyörű, szívből jövő jelképe.

ÉRINTÉS

Természetes módon a testi érintést beszélők nagyon érzékenyek a fizikai közelségre. Az ölelések, és a simogatások, illetve a kéz szeretetteljes megérintése, alkalmas lehet arra, hogy a másik fél kifejezze szeretetét, törődését, aggodalmát vagy éppen izgatottságát. A fizikai jelenlét, és megközelíthetőség életbevágó jelentőséggel bír, míg az elutasítás, és bántalmazás megbocsáthatatlan és romboló következményekkel járhat. A megfelelő, és jól időzített érintés, a másik fél törődéséről, és szeretetéről, illetve biztonságáról árulkodik.

Forrás: A szeretetnyelvek meghatározása a szeretetnyelvek.hu oldalról vannak, ahol kimondottan szeretetnyelv teszt is található.

Gondold át, hogy szeretteid vajon hogyan fejezik ki feléd a szeretetüket, ez segíthet megtalálni azt, ahogy leginkább jól esne nekik. Ha nem vagy benne biztos, bátran megkérdezheted, beszéljetek a szeretenyelvekről!

Vagy egyszerűen kérdezd meg:

Hogyan fejezhetném ki a legjobban, hogy szeretlek?

Nagyon szerettem az apukámat (Mosolyka). Ő is engem. Egy nagyon szoros kapcsolat volt a miénk. Közben pedig ránk is igaz volt, hogy a leginkább azokat tudjuk “bántani”, akiket a legjobban szeretünk. Szavakkal erősen oda-oda tudtunk szúrni, és egy hangsúllyal felhúzni a másikat, amiből születtek fájdalmas veszekedések. Amik főképp azért fájtak, mert annyira szerettük a másikat, hogy tőle érkezett a legélesebben bármi is.

Egyik alkalommal mikor megbántottuk egymást nagyon, egy órával később kaptam a hívást, hogy kórházba került. Hála volt alkalmunk rendbe tenni, és megszeretgetni egymást, és kifejezni bocsánatunkat a másik felé.

Mégis mikor elutazott a Földről, utólag azt érzem, hogy későn tudtam meg a szeretetnyelvét, pontosítva későn tudatosult bennem annak a fontossága. Utólag az ember okos. Sajnálom, hogy csak néhány éve hallottam Gary Chapmanről, és ha tehetem, akkor mesélek másoknak is róla. Ezért teszem most is. Mentett már meg ez az “apróság” házasságot, barátságokat, és családokat is.

Biztatlak, hogy fektess nagyobb hangsúlyt a szeretetnyelvekre, és alkalmazására.

Van itt még egy dolog, amire szeretném felhívni a figyelmed. Van egy történet, egy film, amire szintén mondták, hogy mentett meg házasságot, és adott vissza reményt az álmaikhoz.

A teljes film, - ami sokak szerint a legjobb magyar film lett - , ami hatással van pozitívan a boldogságra, kizárólag Lelkierő Klubtagoknak érhető el.

Csatlakozz a Lelkierő Klubhoz, és már nézheted is, a folyamatosan bővülő, legjobb önfejlesztő könyvek erejével, és lelkierő-növelő, több órányi anyaggal együtt.
Többek között Gary Chapman - Egymásra hangolva című könyvét is ebben a hónapban dolgozzuk fel, és adjuk át összefoglalóját, saját gondolatainkkal.

Célunk, hogy elérd a maximális lelkierőt, és a valódi boldogságot.

Nagy ölelés, Mosolyka és Sankó, a Lelkierő Klub alapítói

Szia, itt Mosolyka és Sankó! 

Megvalósítottuk a Lelkierő Klubot, ahol előhozzuk azt az erőt, ami benned él. Itt megtalálod a folyamatosan bővülő, legjobb önfejlesztő könyvek erejét, lelkierő-növelő történeteket, és a Mosolyka - Majd helyett MOST filmet is. Örülnénk, ha Te is közösségünk értékes része lennél!

×

Cart