Történetek a boldog élethez Mosolykával és Sankóval

SAVANYÚ A CITROM?

Az életben az egyik legjobb, és legfelszabadítóbb dolog a játék. Én (Mosolyka) imádok játszani, társasozni, belemerülni a pillanatba, az élménybe. Számomra boldogság játszani. Amikor a gyermek játszik, akkor önfeledt, és boldog.

Az életet is érdemes egy játékként tekinteni. Ami bizony rejt izgalmakat, kihívásokat, boldogságot. Minden játéknak van eleje, és vége. Pont úgy, ahogy az életnek is. Ez alól nincs kivétel. A kezdő, és a végpont fix. Viszont, ami közte van, az már a “játékosoktól” függ. Ki, és mivel tölti meg a játékidőt. Van, hogy hatost dob, és örömködik, de olyan is, hogy váratlanul a cél előtt kiütik. Kérdés, hogy ilyenkor ezt hogyan reagálja le. A játékot, a kiütőt hibáztatja, vagy vesz egy nagy levegőt, “feláll”, és játszik tovább élvezettel.

Amíg nem tudunk beköltözni a főnökünk, családunk fejébe, és kimondatni velük, amit annyira szeretnénk tőlük hallani, addig bizony bármikor elkezdhetjük mi saját magunkat elismerni, és értékelni.

Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét! - Dale Carnegie

Zseniális ez a gondolat! Hoztunk egy kísérletet, hogy a gondolatnak, a hozzáállásnak micsoda ereje van.

Egy San Francisó-i iskolában két pszichológus - Robert Rosenthal és Lenore Jacobson, azt akarták bizonyítani, hogy a tanulmányi sikerekhez nem elég a puszta intellektus és tucatnyi iskolában eltöltött év. Egy IQ tesztet végeztek el a megadott csoportnál és annak eredményeit feljegyezték. Majd véletlenszerű kiválasztás útján két csoportra bontották a tesztet elvégzőket. Az egyik csoportot “kibontakozóan tehetségeseknek” nevezték, de a tehetségek teljesítménye semmiben sem különbözött a többi tanulótól.

Viszont a tanáraiknak is azt mondták, hogy az ő esetükben gyors intellektuális fejlődés várható. Egy évvel később azok a tanulók, akiket tehetségeseknek címkéztek meg 10-15 IQ ponttal felülmúlták társaikat. A megfigyelőket megdöbbentette az eredmény, és mindenki arra volt kíváncsi, hogyan javíthatja egy egyszerű címke egy gyermek IQ-ját alig egy év alatt. A kiválasztott gyermekek erősségeit hangsúlyozták, és tanáraik is figyelmen kívül hagyták a gyengeségeiket. Amikor a “kibontakozóan tehetségesekkel” foglalkoztak, fejlődést vártak tőlük.

Valahányszor egy tehetség helyesen válaszolt egy kérdésre, abban rögtön a tanulmányi teljesítmény javulásának korai jelét vélték felfedezni. Ha rosszul felelt, a hibát kivételnek tekintették, és nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, hiszen a tanuló tehetsége még kibontakozóban van.

A tanév során tehát a tanárok folyamatosan dicsérték ezeket a tanulókat, nem foglalkoztak a kudarcaikkal, rengeteg időt és energiát fektettek abba, hogy a gyerekek igazolják az ígéretes minősítést.

Tanulmány forrása: Kijózanító rózsaszín és más, gondolataink, érzéseink és viselkedésünket befolyásoló, rejtett tényezők című könyv – Adam Alter 

(Pygmalion in the Classroom. New York, Irvington, 1992)

Ezek után javasoljuk, hogy gondol át az életed, és mérlegeld, hogy Te mit szeretnél erősíteni az életedben. Milyennek szeretnéd megélni az élet nevű játékot? A tanárok helyett MOST rajtad a sor, hogy mit mondasz magadnak. Citromnak látod, ami savanyú, vagy egy zseniális alapanyagnak, amiből mennyei dolgok születhetnek. Csak ki kell belőle hozni, ahogy magadból is a maximumot!

Te döntesz!

Mácsai Pál színész, egyszer azt mondta, hogy ez a (lenti) jelenet ikonikus rész lesz! Ő is játszik a Mosolyka - Majd helyett MOST filmben, ami a 24.hu szerint “... az első magyar motivációs játékfilm…”. Mi csak úgy hívjuk a “citromos jelenet”. Csuja Imrének is ez az egyik kedvence a filmből.

A teljes film, - ami sokak szerint a legjobb magyar film lett - , ami hatással van pozitívan a boldogságra, kizárólag Lelkierő Klubtagoknak érhető el.

Csatlakozz a Lelkierő Klubhoz, és már nézheted is, a folyamatosan bővülő, legjobb önfejlesztő könyvek erejével, és lelkierő-növelő, több órányi anyaggal együtt.

Célunk, hogy elérd a maximális lelkierőt, és a valódi boldogságot.

Nagy ölelés, Mosolyka és Sankó, a Lelkierő Klub alapítói

Szia, itt Mosolyka és Sankó! 

Megvalósítottuk a Lelkierő Klubot, ahol előhozzuk azt az erőt, ami benned él. Itt megtalálod a folyamatosan bővülő, legjobb önfejlesztő könyvek erejét, lelkierő-növelő történeteket, és a Mosolyka - Majd helyett MOST filmet is. Örülnénk, ha Te is közösségünk értékes része lennél!

×

Cart