Én meg a MENTES táplálkozás?!

Hagyományos magyar vendéglátó családban nőttem fel, ahol apukám olyan ételekkel, ízekkel varázsolt el engem, a családot és bárkit, ami örök emléket adott annak, aki csak evett a főztjéből.

Szerintem az ő szeretnyelve az ételek elkészítésében, és tálalásában rejlett. Túlzás nélkül, akit megvendégelt azóta is van egy ízélménye, története a tálalásról, arról a könnyedségről, ahogy főzött. Nálunk az ÉLET mindig az asztal körül és konyhában volt főképp.

Voltak “így kell” dolgok a konyhájában, de mégis belevitte sok mindenbe a kreativitást és azt, ami éppen otthon volt, és belefért számára a hagyományos alapanyagok közé.

Imádtam az ételeit, de a testem egy idő után jelezni kezdett, hogy legyek sokkal tudatosabb.

Egyáltalán nem volt könnyű. A megszokás nagy úr, és a környezet gondolatai is befolyásol minket, ha hagyjuk.
Emlékszem amikor előálltam azzal, hogy ezentúl mit nem eszem és mit eszem. Lelkes voltam, mert a döntésemet megelőzte több kellemetlen testi tünet, és egy olyan roham, amiben akkor azt éreztem feldobom a pacskert.Hála túléltem, és kaptam egy újabb esélyt arra, hogy sokkal jobban figyeljek arra, hogy számomra mi segíti az egészséget, és mi az, ami inkább megszokás, de nem szolgálja a szervezetem működését.

Nagyon szeretett apcus, de nem rajongott az ötletemért, és akkor még finoman fogalmaztam. Ugyan próbált nekem kedveskedni, és volt amivel sikerült is, de több dologgal az agyára mentem az új “hóbortommal” kapcsolatban.Nagy gyakorlottsággal és ismerettel volt minden hagyományos magyar konyhai alapanyaggal, de a rizsliszt, a zab, a köles, a rizstej, gluténmentes tészta és társait nem fogadta akkora örömmel.

Tény, hogy nagyon nem úgy viselkednek, mint a megszokott lisztek, vagy tészták. Emlékszem veszekedés, és sikertelenség lett a vége a lelkes mentes palacsinta készítésnek. Leragadt, szakadt, nem lehetett tekerni, túl vastag lett, és még ízetlen is a megszokotthoz képest.

Meg kell valljam valóban magasra tette a mércét az ízek kapcsán is, így fokozottan nehezített pálya volt a váltás, de határozottan megérte és ma már nekem is sikerül magamat és másokat elvarázsolni a mentes konyhai alkotásaimmal. Észreveszem, hogy mennyi mindent tudtam tőle ellesni, és átültetni a MENTES és tudatos táplálkozásomba.

Volt idő, amikor lemondásként éltem meg a váltást, ma meg már pont annyira könnyed és természetes, mint korábban a hagyományos.

Újabb könyvet tudnék írni, - és fogok is - a tapasztalataimról a váltás teljes történetéről, de kezdésképpen arra gondoltam, hogy megosztom veled azt az 50 praktikát, trükköt, bevált készítési módot, vagy infomrációt, amit szuper lett volna előbb tudni, hogy még könnyebben menjen a MENTES és tudatos(abb) étkezésre való váltás és megtartás a mindennapjaimban.

Vágjunk is bele!
Folytatás a MENTES konyhám 50 árnyalata heti díjmentes sorozatban.

Szia, Mosolyka vagyok!

A sütés-főzés felér nekem 2 tábla csoki boldogságával. Vendéglátós családba születtem, így a MENTES étkezésre váltás nehéz volt a megszokások, elvárások miatt, de ma is jó döntésnek tartom.

A sikertelenségek után, ma már kitapasztaltam, hogyan lehet finomakat enni. Lemondások helyett felszabadulásnak érzem.

Örömmel mesélek, mert bárcsak hamarabb tudtam volna néhány dolgot.

2020-ban megszületett a szererelemvállalkozásom férjem bátorítására:

Mosolyka Flow - Vegan food & drink, ahol olyan finomságok várnak, amik segítettek, hogy beleszeressek a növényi alapú ételekbe.

×

Cart